Příběh Vaší skleničky, díl 8.

28. srpna 2017

„JAK NA ŠPAČKY A ZAMĚKÁNÍ HROZNŮ“

Nový díl „příběhu skleničky“ začneme faunou, nikoli flórou. Sturnus vulgaris je skutečně špaček obecný, jak někteří z vás správně odpověděli. A dost už latinských výrazů, podíváme se zblízka na zmíněného, i u nevinařů notoricky známého špačka.

Jak začínají hrozny zrát (rané odrůdy zrají již v srpnu, například náš Muškát Moravský má už kolem 17 stupňů NM cukernatosti), stává se z tohoto ukřičeného ptáčka postrach vinohradníků. Právě v tomto čase se sdružuje do velkých houfů, která mohou mít klidně i několik tisíc jedinců. Při jejich obrovském apetitu stačí i pár desítek minut na zlikvidování značného množství hroznů. Do vinic jsme proto nainstalovali plynová děla, která v různých intervalech „střílí“ (je to pouze zvuková rána). Toto opatření kombinujeme s hlídači, kteří jednotlivé viniční trati obchází a případné špačky plaší.

A co ostatní odrůdy, které nejsou vyloženě rané? U nich probíhá v srpnu tzv. zaměkávání – bobule se zvětšují, začínají být pružné a odrůdově se vybarvují. Uvnitř probíhají bouřlivé chemické změny. Hromadí se v nich cukry, aromatické látky, mění se množství kyselin.

U odrůd révy, které mají bujnější růst a dostatek listové plochy, provádíme mírné odlistění. Týká se to i Pálavy. Spočívá to v odstranění jednoho listu na úrovni hroznu, aby byl více osluněn a zároveň lépe osychal po dešti. #RokVinaGotberg

Na závěr jedna hádanka: ve vinici máme na začátku řádků vysazené růže. Kromě toho, že krásně kvete, má i jeden praktický význam. Napovíme, že se týká houbových chorob. Uhádnete, k čemu nám růže slouží?

Nahoru ↑
Facebook
Instagram
Obchodní podmínky